Ke studii přehrady

Od počátku března obcemi v  povodí Berounky hýbe otázka oživení myšlenky výstavby retenční nádrže na Berounce. 
V úterý 1. 3. 2016 informoval týdeník Raport o schůzce vedení povodí Vltavy se starosty obcí v povodí Berounky, na níž jim byla představena studie výstavby retenční nádrže.  Podle ní se uvažuje celkem o 4 možnostech výstavby hráze této přehrady – na úrovni dnešního fotbalového hřiště v Roztokách ( cca 63. říční kilometr), hned za kempem Višňová (65 říční kilometr), na úrovni Nezabudic (68. říční kilometr) a nebo nedaleko Čertovy skály (71. říční kilometr).
Ať už by zvítězila jakákoliv varianta, tento zásah do krajiny by se dotkl života 27 obcí. při maximálním naplnění by jezero končilo až u Liblína (mělo by objem 121, 1 milionu metrů krychlových). Zmizel by Nezabudický mlýn, Pamětní síň Oty Pavla v Luhu, restaurace Rozvědčík a přilehlé chaty, kostel sv. petra a Pavla v Dolanech. Pod hladinu by se dostaly mosty ve Skryjích i ve Zvíkovci…
Není proto divu, že taková plánovaná  změna není mnoha lidem lhostejná a vzniká rozsáhlá občanská in iniciativa zaměřená na odvrácení stavby retenční nádrže.
Josef a Markéta Královi založili sdružení Naše Berounka www.facebook.com/naseberounka) . Aktivně spolupracují s nejrůznějšími orgány k tomu kompetentní – sešli na správě CHKO s ředitelem RNDr. Petrem Hůlou, a společně i se starosty obcí především horního toku Berounky podnikají kroky pro zastavení dalších činů vedoucích ke stavbě přehrady. Chystají právně opodstatněnou petici.
Nezávisle na této iniciativě vznikla také spontánně také petice, která už koluje a je mnoha lidmi podepisována. Dostupná je nahttp://www.petice24.com/zachrame_udoli_berounky – ta ale  nemá právní opodstatnění, nemá tudíž žádnou váhu a její podpis je podle manželů Králových zbytečný.
 
Nákres situace přehrady zde: 2.3_situace-varianty-umisteni-prehradnich-profilu
 
Stránky Povodí Vltavy a oficiální informace k otázce stavby retenční nádrže zde:
http://www.pvl.cz/pro-media-a-verejnost/aktuality/protipovodnova-ochrana-dolni-berounky
 
( Tento článek vychází z novinových zpráv od počátku března 2016 – Raport, Právo a další, dostupných internetových zdrojů a emailových zpráv zainteresovaných přátel)

14 března, 2016