Jak bylo ve Šlovicích?

Inzerovali jsme tu, že 30. 9. bude ve Šlovicích křest knihy Petra Čecha a že se při té příležitosti také sejdou převozníci z řeky Berounky.

Stalo se tak. Lidí bylo dost a nálada výborná. Celou akci moderovali Vít Hofman a Karel Filip. Promluvilo mnoho lidí, připomenout chceme zejména autora knihy Petra Čecha A tak si tady žijeme a jeho spolupracovnici Jaroslavu Pechovou, Karla Vágnera (který spolu s dcerou Terezou oživil setkání několika písněmi). Děkovalo se, obdarovávalo se za přítomnosti řady rodáků z blízkého okolí.

Na pódium byli také přizváni převozníci z ostatních přívozů na Berounce – Nadryb (provozuje obec Nadryby) a Darové (provozuje obec Břasy). Každý přívoz byl představen někým z přítomných. Škoda jen, že přítomna byla zejména reprezentace obcí.

Z Luhu pod Branovem reprezentovali Karel Filip, Jiří Nagy a Iva Vachková.

Velká škoda je, že nikdo nepřipomněl přívoz Mokropsy-Kazín, který provozovala v letech 1987 – 2008 nezapomenutelná Věra Kadlecová, sama dcera převozníka Karla Vostrovského – Ciráta (přívoz Císařská louka; 1973-1986). Nezdolná energická žena, která v roce 1995 založila každoroční setkávání převozníků z českých řek a také s ním spojenou Převoznickou kroniku. Řada převozníků z těchto srazů už nám mává z převoznického nebe a my jim každý rok při setkání hážeme do vody růži. Jen díky Věře Kadlecové se známe s převozníky z Labe, Vltavy i Sázavy. Vloni se převozníci setkali v Luhu, letos zamíří na řeku Sázavu. Věra Kadlecová napsala o svém převozničení knihu – Převoznice (Cirátova dcera), vydáno v Praze 2016.

Na obrázku zleva Petr Čech, v červeném tričku Karel Filip a v bílém Vít Hofman
Křest knihy P. Čecha – zleva J. Nagy, I. Vachková, za Karlem Filipem schovaný Karel Vágner, vedle Karla Jaroslava Čechová, reprezentanti obce Nadryby v pozadí, v bílém Petr Čech.

3 října, 2023