Pietní akt a procházka za rozvědčíkem, legionářem a odbojářem J. Fraňkem

V sobotu 27. 6. 2015 se před hostincem Rozvědčík sešlo něco přes deset příznivců regionální historie a přátel Muzea T. G. Masaryka v Rakovníku, aby se zúčastnili připomínky osobnosti Jaroslava Fraňka.

Pietní akt zahájil emeritní ředitel Muzea TGM několikaminutovou připomínkou osudu J. Fraňka a hned poté starostka obce Nezabudice Jitka Vydrová a současná ředitelka Muzea TGM v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková společně položily věnec k nově umístěné pamětní desce na restauraci Rozvědčík.
Archeoložka Muzea TGM v Rakovníku Kateřina Pochmanová se následně ujala role průvodkyně procházky k Pamětní síni J. Fraňka v Nezabudicích. Cestou se skupinka nadšenců zastavila na třech místech.
První zastávka znamenala pohled přes řeku na místo nazývaném v mapách Propadený zámek. K. Pochmanová připomněla toto místo jako archeologickou lokalitu a zmínila poslední průzkum z roku 2011, kdy byla plocha valem opevněného místo odhadnuta na  asi 2 ha a kdy bylo potvrzeno osídlení na konci doby bronzové (cca 1000 let před Kristem), v období starší doby železné (cca 750 př.n.l.) a na přelomu desátého a jedenáctého století našeho letopočtu. Připomněla však, že účel valy chráněného prostoru lze dosud jen velmi těžko odhadnout – pravděpodobně však nešlo o místo trvalého osídlení. Objekt mohl mít útočištný či kultovní význam.
Druhá zastávka byla na místě někdejšího dřevěného kiosku J. Fraňka – Anama. Tady archeoložka Katka zmínila průzkum místa s pomocí detektoru kovů, který potvrdil, že se zde prodávala lahvová desítka z křivoklátského pivovaru. Uvedla i přibližnou dobu fungování kiosku – dřevostavbička byla zlikvidována během padesátých let dvacátého století už jako zchátralá. Prodávalo se v ní pravděpodobně do druhé světové války (nejdříve zde prodával pivo a limonády J. Franěk, po kolaudaci Rozvědčika kiosek pronajal), v době války sloužil kiosek jako nouzové obydlí a po válce už byl opuštěn.
Třetí zastávka znamenala položení kytičky rudých růží u památníku obětem první a druhé světové války v Nezabudicích. Na pomníku postaveném po první světové válka je dodatečně přivěšena i tabulka uctívající památku J. Fraňka.
Cílem procházky bylo otevření Pamětní síně J. Fraňka v Nezabudicích, což se také doslova a do písmene stalo. Na místě bylo pro poutníky přichystáno malé občerstvení a byla zahájena další sezóna této pamětní síně.

 
 

28 června, 2015