Řeka Berounka zamčena rybáři obou břehů


V sobotu 27. 12. 2014 naposledy v tomto roce ožily oba břehy řeky Berounky mezi Branovem a Nezabudicemi, v Luhu. Proběhly tu dvě akce v jedné – druhý ponor otužilců v řece a desáté setkání rybářů obou břehů. Pak byla řeka na zimu symbolicky uzamčena, převoznická loď vytažena břeh a zazimována. 


Kolem půl dvanácté se začali objevovat první zvědavci na luhovském i nezabudickém břehu. V poledne se ukázalo, že k ponoru dojde na nezabudické straně. Zvědavci se tam bryskně přesunuli a sledovali Petra Čáslavského, který odvážně ponor zahájil. Po něm se v řece smočilo dalších 7 hrdinů a hrdinek. Někteří se dokonce i směle proplavali. Ze sedmi otužilců je třeba vyzdvihnout dvě statečné dámy a jediného zástupce z branovské strany. Po dobu koupání v řece plnila převoznická loď funkci záchranného člunu. Jelikož nebylo nakonec třeba zachraňovat, vrátila se k svému původnímu účelu, převážení mezi oběma břehy.

Vlastní setkání rybářů obou břehů proběhlo na luhovské straně. Všichni se setkali na břehu, připomněli si zakladatele tohoto setkávání, Josefa Šímu,  a uctili jeho památku minutou ticha. Všechny přivítal zástupce nezabudické i branovské strany. Pak už mohla zábava začít.

Na loučce pod akátem zahřívala účastníky velká vatra, přístřešek u přívozu se stal občerstvovnou. K pití čaj, grog, svařák, káva, ale i pivo, limo, slivovička. K jídlu teplá šunka, klobásky, tlačenka a mnoho druhů vánočního cukroví. Od dvanácti do pěti odpoledne se kolem cateringu i ohniště shromažďovaly přátelské skupinky, cirkulovaly celé rodinky (i ovocného čaje pro děti bylo dost).

To, aby všechno bylo včas na místě a občerstvovna mohla zahájit svůj jednodenní provoz, bylo v režii luhovských J. Svobody, J. a M. Trče. Obětavou „šéfovou občerstvovny  na místě byla stále se usmívající Jana, za vydatné pomoci syna Honzy a synovce Jiřího.

Na břehu nechyběly ani neodmyslitelné pruty (jeden z rybářů, nejmenovaný JS, dokázal dokonce chytit na malou živou rybičku zřejmě umrzlého dravce v době, kdy si vzal od prutu občerstvovací pauzu). Nikdo další se však úlovkem pochlubit nemohl, a tak se stal nekorunovaným králem sobotního lovu. Zlí jazykové tvrdí, že byl úlovek umně podstrčen nezabudickým rybářem v pruhované čepici, čímž bylo přátelství obou břehů jen utvrzeno.
Mnoho účastníků setkání, jejichž množství se ani neodvažujeme vyčíslit, si našlo cestu i do Pamětní síně Oty Pavla a navštívilo novou expozici. Kolem páté se všichni rozprchli do svých domovů, aby většina z nich mohla pokračovat v nezabudické hospodě Čučaland, kde byla připravena taneční zábava a chutná krmě. Na začátku zábavy byli všichni otužilci oceněni příležitostnou plackou, účastníci setkání rybářů, kteří došli až do Čučalandu, také.
Za rok zase 27. 12., tentokrát na nezabudické straně…

30 prosince, 2014